CARE ESTE CEL MAI BUN PISTOL PENTRU FINISAREA LEMNULUI

Care este cel mai bun pistol pentu finisarea lemnului

Finisarea unei piese din lemn este pasul final din procesul de producție însă este primul lucru pe care un client îl observă iar modul în care este executată spune multe despre calitatea produsului. Din păcate foarte mulți producători trec cu vederea acest aspect important.

Pentru a atinge un finisaj de calitate trebuie să luați în considerare 3 lucruri:

1. Prepararea suprafeței;

2. Aplicarea stratului de acoperire, protecție;

3. Modul în care aplicați materialul;

În acest articol vom pune accent pe tehnologiile de pulverizare și în special pe criteriile de alegere a celui mai bun pistol de pulverizare.

Alegerea acestuia depinde de mai mulți factori.

Unul dintre factori constă în materialul ce urmează a fi aplicat.

De cele mai multe ori în procesul de finisare a lemnului se utilizează materiale precum:

  • Baițuri;
  • Grunduri;
  • Lacuri;
  • Straturi de protecție;
  • Vopseluri;

Fiecare dintre aceste materiale se aplică diferit.

Dacă pulverizați materiale cu vâscozitate scăzută, precum baițuri, acestea pot fi pulverizate eficient cu pistoale care folosesc tehnologii de pulverizare cu presiune, gravitație (pistoale cu cupă sus), airless air assisted sau pistoale cu cupă jos (cupă cu aspirație). Utilizarea unui pistol  cu cupă are sens doar dacă aveți producție mică.

Dacă producția este mai mare, consumul zilnic de material depășește 2 l, ba mai mult acesta are și o vâscozitate ridicată ar trebui să vă gândiți la achiziția unui echipament de pulverizare air assisted airless, acesta face economie de material și oferă finisări de calitate indiferent de vâscozitate.

Spre deosebire de pistoalele cu cupă gravitațională sau cupă cu aspirație, care au nevoie de material cu vâscozitate foarte scăzută, sistemele air assisted airless, permit creșterea presiunii astfel încât materialul să ajungă la pistol și pulverizarea să fie una consistentă și fină.

Un alt factor este bugetul

Tehnologiile de pulverizare sunt: pulverizarea HVLP (Volum mare Presiune scăzută), AIR ASSISTED AIRLESS (similară cu cea HVLP dar oferă o productivitate mai mare), LVMP (Volum Scăzut Presiune Medie) sau pulverizare CONVENȚIONALĂ (pistoale de vopsit cu cupă poziționată jos sau sus).

Costul variază în funcție de tehnologiile de pulverizare un pistol de pulverizare Graco portabil este 700 de euro iar un sistem complet de pulverizare (pompa de vopsit, furtun, pistol) ajunge undeva la 5.000 de euro.

Pulverizarea HVLP vs LVMP vs CONVENȚIONALĂ vs AIRLESS AIR ASSISTED

Fiecare din aceste tehnologii vine cu avantajele și dezavantajele sale.

Pulverizarea HVLP (High Volume Low Pressure - Volum mare Presiune mică), pulverizarea airless air assisted și pulverizarea  LVMP (Low Volume Medium Pressure -  Volum Scăzut Presiune Medie) sunt mai eficiente în aplicarea materialelor de protecție și nu produc pierderi.

Cu toate acestea și prin pulverizarea Convențională se pot aplica straturi cu acoperiri de protecție.

Pulverizarea airless air assisted are cea mai mare rată de productivitate cu o eficiență mare de transfer, similară cu cea oferită de pistoalele HVLP.

Când vine vorba de finisări fine, excelente, pistoalele Convenționale și LVMP sunt cea mai bună alegere, dar, pistoalele LVMP sunt mult mai eficiente fiind ideale pentru finisarea lemnului cu materiale precum: baiț, straturi de protecție sau materiale acrilice.

Dacă doriți ca pistolul dumneavoastră să pulverizeze o gamă largă de materiale de protecție inclusiv adezivi, atunci, un pistol cu tehnologie de pulverizare convențională este cea mai bună alegere.

Dacă doriți producție ridicată și finisare fină, excelentă, trebuie să alegeți un pistol sau un sistem complet airless air assisted.

În cazul unor modele de pistoale puteți trece de la o tehnologie de pulverizare la alta (HVLP, LVMP, Convențională) prin simpla schimbare a duzei.